Kablaj – Kablo Montajı – Kablo Forması

Kablaj

Kablaj, kablo forması  veya kablo ağacı basit olarak birden fazla kablonun bağlantı elemanlarıyla ve diğer alt bileşenleriyle birlikte montaja hazır hale getirilmiş haline denir.

Uygulama alanına göre uzunlukları hassas olarak ayarlanmış, farklı renklerde ve farklı tipte ve kesitte kablolar kullanılabilir.

Kablaj, ölçüleri belirli olan bir alan için özel olarak üretilmiştir. Elektrik sinyalleri ve enerji iletimi konularına en verimli çözümü getirmesi için özenle tasarlanır.

Bir cihazın içinde kullanılacak kablaj  için genellikle özel korucu malzemeler ve tedbirler alınmasına gerek kalmaz, çoğu ortam için kullanılan ürünlerin kendi düşük maliyetli koruyucu yapısı ve izolasyonu yeterli olur.

Kablajın üretim işlemi basitten karmaşığa doğru gidebilir. Kablonun tasarım sürecinde uygulama için istenen  tüm özellikleri yerine getirdiğinden emin olunur, bir sonraki aşama en kritik öneme sahip olan doküman hazırlamadır. Daha sonra kablo işlemeye kabloların kesilip, uçları açılır ve uçlarına terminal çakılır(krimpleme). Bu işlemler için özel makinalar kullanılır, tam otomatik terminal çakma makinası gibi… Kabloların konnektörlere takılması ve lehimleme gibi işlemler işçilik gerektirir.

Kablo Forması
Kablo konnektör montajı

Kablo montajı

Kablo montajı veya kablaj genel olarak cihazların dış bağlantıları için kullanılanılır, bir veya daha çok kablo onları dış etkenlerden koruyan bir kılıf veya izolasyonun içinde bulunur. Bu dış etkenler, sıcaklık, nem, sürtünme, elektromanyetik alanlar olabilir.

Bağlantı

Kablo montajları için birkaç farklı bağlantı yöntemi  vardır. Belit Elektronik size bu konuda geniş bir ürün çeşidi sunar. Bağlantı yöntemini kablonun ve konnektörün tipi ile kullanım yeri belirler.

Krimpleme tipi bağlantı yönteminde kablo ve bağlantı elemanı mekanik güç uygulanarak birleştirilir.

Krimpler, kablo ucunun iletken ve izolasyonu aynı anda tutabilir. Çok telli kablolara uygulanır.

Doğru bağlantının yapılabilmesi için öncelikle kabloya uygun terminallerin veya kablo pabuçlarının seçilmesi gerekir. Tekniğine uygun işlemin yapılabilmesi için uygun ekipmanların kullanılması ve doğru ayarlanmaları gerekir.  Krimplemeden önceki işlem olan kabloların hazırlanması aşaması da bağlantı kalitesini etkiler, kabloların uçları doğru ölçüde ve hasarsız olarak açılmış olmalıdır.

Kablo pabucu sıkma

Belit Elektronik 1,5-16mm2 arası kablolara tek noktadan, 25-120mm2 arası kablolara pabuç sıkmak için altıgen sıkma tipini kullanır.

Altıgen sıkmanın özelliği, her kenardan eşit olarak merkeze yönelik güç uygulamasıdır. Teller homojen bir şekilde sıkılır.  Altıgen sıkma için yüksek miktarda güç gerekir, Belit Elektronik bu işlem için doğru ekipmanı kullanır, doğru ve güvenilir bağlantıyı garanti eder.

13t (130kn) kapasiteli presimiz ile tek bir geniş altıgen sıkma tipini tercih ederiz.

Lehimleme

Lehimleme ile iyi bir mekanik ve elektriksel bağlantı elde edilir.

Uygun ekipman ve onaylı lehim teli kullanımı da lehim bağlantı kalitesini ve güvenirliğini etkiler. Belit Elektronikte sadece onaylı lehim teli, lehim ve flux kullanılır.

Lehimleme
Flat kablo montajı ve IDC

IDC

IDC (insulation displacement connection) bağlanti yapılacak kablonun ucunun açılmadan terminal veya konnektöre sıkılması yöntemidir. Sıkılan konnektör yapısı sayesinde kablo izolasyonunu geçerek iletken tellere ulaşır ve temas sağlanır.

IDC yöntemiyle flat kablolar ve tek damarlı kabloların hızlı, ucuz ve çabuk bağlantısını sağlar.
Belit Elektronik uzun yılların tecrübesi ve techizatıyla güvenilir flat kablo montajı yapmaktadır.

Doğru techizatın kullanılması seri üretim ve olası hatalı bağlantıların önlenmesi bakımından önemlidir. Aynı şekilde flat kablo ve IDC konnektör kalitesi de bu türden bağlantıda büyük önem taşır.

Ekranlı kablolar

Ekranlı kablo denildiğinde mühendislerin aklına gelen folyo ve bakır örgülü iletkenlerden oluşan katmanlardır. Bu sayede signal bütünlüğü ve elektromanyetik emisyonların kablonun içinde kalması sağlanır. Aynı zamanda dış ortamdan gelen elektromanyetik girişimlerden kablonun içini korur.

Elektromanyetik girişim(EMI) bir tür gürültüdür. Sinyal kalitesinde düşüklük veya tamamen bozulmaya yol açabilir. Sinyal veya enerji taşıyan kablo damarlarının etrafında bulunan ekran, EMI’i yansıtarak ve topraklayarak  etki eder. Kablolara çeşitli seviyelerde  ekranlama yapılabilir, her biri kablonun maliyetini, kalınlığını, ağırlığını ve bükülme yarıçapını etkiler.

Aluminyum folyo ile ekranlama  %100 kapama oranı sağlanabilir, bakır tellerle örgü ise %70-95 oranında kapama sağlar fakat folyoya göre mekanik dayanımı arttırır.

shielded cable
Scroll to Top
Scroll to Top